Friday, November 26, 2010

Роздуми напередодні


Так, я знаю - тема Голодомору в Україні всім приїлася, про це не прийнято багато говорити, особливо серед молоді.
Всі, хто й раніше не мав уявлення про цей злочин імперської влади, тепер знайшли красивий привід і далі ігнорувати цю тему. Тепер у 90 % випадків це - крива міна, втомлений видих і "Мені набридли ці розмови, це політизована тема, давай про інше поговоримо". Ну, ок. Власне, в часи шопінг-молів та соціальних мереж дійсно мало кого зацікавить те, що вимагає хоч трішки знань.
Але мова зараз не про них. А про тих, хто самим родом своєї діяльності мусить берегти пам'ять про події минулого. Насамперед, для того, щоб нікому на спало не думку вдруге переграти вже зіграний сценарій. Серед інших, цю важливу люди делегують владі. Вона, крім хліба й видовищ, має ґарантувати суспільству ще й мінімальний набір координат, які задають таке непросте поняття як "нація". Це завдання непросте, але й ніхто примусом не тягне людей займати владні посади. Тут давайте перейдемо до теми посту - річниці Голодомору.
Знаєте, я дуже далекий від тої думки, що попередні п'ять років цю тему нездорово мусолили. Ні, їй просто віддали стільки уваги, скільки вона потребує. І це, мабуть, єдине, що певною мірою вдалося першому з президентів-Вікторів. За цього політика на офіційному інтернет-представництві глави держави був створений розділ, в якому розміщувалася інформація про страшний злочин проти українського народу. З приходом наступного Віктора цю структурну одиницю сайту як корова язиком злизала - ця влада вважає актуальнішими створені ще радянськими майстрами міфи про Велику Вітчизняну. Менше з тим, під напором громадськості розділ про Голодомор був повернений на своє місце (хоч і не оновлюється, але хоч так).

Цікаво інше - чому місцеві керівники, які полюбляють називати себе "губернаторами", дозволяють собі зайву свободу в таких тонких питаннях. З приходом молодшого з Вілкулів з сайту Дніпропетровської обласної державної адміністрації теж загубився аналогічний розділ. Але вже, здається, на більш тривалий строк. Замість нього око ветеранів радують розділи "66-річниця визволення України" та "65-річниця Перемоги у Великій Вітчизняній війні".

Це тільки з першого погляду дивно, а коли подумати... Парадів ти в річницю Голодомору не влаштуєш, салюту теж та й коцерт Повалій ніби не в тему. Ну його нафіг! А, може, тупо функціонального простору сайту не вистачило. Не прибирати ж з нього таку життєво необхідну інфу як погода в Дніпропетровську та Кривому Розі або банер конкурсу "Кращий службовець року"! Цього електорат не переживе - кращих службовців треба знати в обличчя.
Все це, насправді сумно й дивно. І особисто я логічного пояснення цьому не знаходжу. Ось навіть міська рада за інерцією не спішить козиряти табачникам:

Мені здається, далі писати немає сенсу. Усим і так все зрозуміло. А тим, кому ця тема нецікава від початку, навряд чи дочитала до цього місця. Просто хотілося поділитися враженнями.

Хороших вихідних!

1 comment:

  1. Я дочитав до кінця) шо поробиш... історію переписують мало не щороку, і так само змінюють акценти. хз шо насправді було у часи Римської імперії чи Київської Русі. те шо сказали написати і залишити в документах, літописах і архівах, те й зробили. головне те, шо ти думаєш, шо ти пам'ятаєш і шо ти кажеш своїм близьким, друзям і знайомим. А влада грає на тому, шо їй вигідно. Я б такий шоб скинути нашу нинішню владу з допомогою революції. І не мирної, як це було у 2004-му, бо з народом після того не стали рахуватися. І олігархи бюрократи народ зовсім не бояться. А шоб боялися треба коктейлями молотова закидати приміщення Вреховної зРади, міністерств і Президента. А то звикли брехати, красти гроші і власність народу і робити шо заманеться. І наче ніхто не може їх зупинити... як буде збройне повстання, я піду:))))

    ReplyDelete